top of page

Kanadai Vörös Cédrus

A fa az egyik legősibb természetes anyag, amit az ember évezredek óta használ építésre. A rönkházépítés többszáz éves hagyományokkal rendelkezik, sőt van ahol a mai napig ez a legelterjedtebb építkezési forma modern világunk ellenére is.

 

Tudnivalók a faanyagról

Egy fából épült ház, épület legfontosabb tulajdonsága az alapanyag maga, a fa származása. A megfelelően kiválasztott és gondosan kezelt fából épült családi ház sokáig megőrzi minőségét, amennyiben az idők során megkapja a szükséges törődést.

 

Mivel a legfontosabb alapanyag a fa, ezért azokon a területeken a legelterjedtebbek a rönkházak, ahol rendelkezésre áll jó minőségű faanyag, ezért Észak-Amerikában, Skandináv országokban, Alpok területein terjedt el leginkább a rönkházépítés kultúrája.  Minőségi fa  alatt azt értjük elsősorban, hogy minél tömörebb szerkezetű, lassan növekvő faállományt tudjunk alapanyagnak használni, ami elsősorban a hidegebb éghajlatokon elterülő régiókban található.

Az általunk épített házak kizárólag Kanada Brit Columbia tartományában előforduló Vörös Cédrusból készülnek. Ez a fafajta a legkiválóbb tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Rendkívül lassú növésű, házépítéshez felhasznált fák átlagéletkora 300 év

 • Nagyon tömör szerkezetű, ugyanakkor puha, könnyen megmunkálható fafajta

 • Nincs gyanta tartalma, nincs gyanta folyás a házakon

 • Természetes illóolaj tartalma miatt nem támadja meg semmilyen gombás, penészes betegség, vagy rovar, bogár

 • A fa rothadása nem létezik, nem csavarodik, nem reped

A rönkházak előnyei

Rönkházban élni számtalan előnyös tulajdonsággal jár, tekintsük át most ezeket.

 • Megfelelő kivitelezés és karbantartás esetén rendkívül hosszú élettartam.

 • Természetes alapanyag lévén az emberi szervezetre gyakorolt pozitív élettani hatásai messzemenően túlmutatnak bármilyen más épülettel történő összehasonlítás esetén.

 • A ház nagyon jól lélegzik, magas fokú párafelvevő és leadó képességgel rendelkezik, ezért penészedéssel, dohosodással elvétve találkozhatunk egy faházban.

 • Ebből adódóan pozitív hatást gyakorolnak a légzőszervekre, és a manapság sajnos elterjedt légúti betegségek - allergia, asztma - eredményesen elkerülhetőek.

 • A rönkház és könnyűszerkezetes házépítés az előkészülést követően gyors folyamat, bármilyen évszakban el lehet kezdeni, hiszen nem tartalmaz vizes technológiát.

 • Egyedi épületek, épületformák alakíthatók ki, ezért a klasszikus kinézet mellett modern, minimalista ház is építhető

 • A ház velünk együtt él, lélegzik és mozog. Egy rönkházba bemenni, vagy hazaérkezni mindig felemelő és megnyugtató érzés!

Alapanyag származása = minőség!

A fentiek alapján látható, hogy leginkább a fa minősége, és rönkházunk hozzáértő kivitelezése szükséges ahhoz, hogy otthonunkat sokáig élvezhessék akár unokáink is. Házunkkal való törődés szintén elengedhetetlen, ezért igyekezzünk olyan kivitelezőt választani, aki ebben is iránymutatást tud adni.

Ahogy az élet egyéb területein is, a minőség, a hozzáértő szakértelem többletköltséggel jár, azonban ne feledjük, házunkat több évtizedre, évszázadra építjük, ezért csak olyan kivitelezőt válasszunk, aki megfelelő referenciákkal rendelkezik és a legjobb minőségű faanyagot tudja biztosítani számunkra.

bottom of page